Stiže nam super-računalo

Dvjesto milijuna kuna – prava sitnica. Tako je to kada govorimo o visokoj tehnologiji, pa će jedno računalo ovakve vrijednosti završiti i u Hrvatskoj. Naime, fondovi EU financiraju i ovu lijepu priču, budući da će navedeno računalo biti 10 do 20 puta jače od trenutnih najjačih računala u Hrvatskoj. Ovo čudo tehnologije će se naravno koristiti za velika znanstvena istraživanja, te će vjerovatno donijeti veliki korak i napredak na ovom možda i najvažnijem polju života. Četiri velika grada će profitirati, a osim Zagreba ovo računalo će imati priliku koristiti u Splitu, Rijeci i Osijeku. Nešto ovakvo je bilo prijeko potrebno da bi Hrvatska krenula stopama moderne tehnologije, a umjetna inteligencija će sigurno biti jedan od ciljeva ovog projekta.

Ministrica znanosti se obratila prisutnima na svečanosti te poručila kako znanost moraImage result for Stiže nam super-računalo biti brza super-računalo i pratiti sve tokove koji se odvijaju u svijetu kako ne bi zaostala ni trenutka, jer bi u tom slučaju gubitak mogao biti nenadoknadiv. Svima je jasno da su ovo ulaganja koja zaista donose dobit, tehnologije otvaraju nove poslove i zanimanja, pa se i društvo razvija u pravom smjeru. Prisutnima se obratila i Spomenka Đurić, još jedna ministrica, koja je rekla da će istraživački projekti ovim super-računalom biti podignuti na novu razinu.

Treba reći i to da je nositelj projekta Sveučilišni računski centar u Zagrebu, koji će u suradnji sa srodnim centrima u nabrojanim gradovima nastojati oplemeniti ovaj projekt. U godinama koje slijede bit će napravljen i podatkovni oblak, kako bi se informacije centralizirale i bile dostupne lako i brzo. Tako je dakle program Europske Unije pod nazivom “konkurentnost i kohezija” svoje mjesto našao i u Hrvatskoj, pa se vjeruje da će imati veliku važnost i u našoj zemlji.

Tehnološki napredak je u svakom slučaju veliki pomak za Hrvatsku, kojoj je potrebno što više ovakvih zanimljivih i nadasve korisnih vijesti.