Računalo:

Sastavljeno je od skupova za izvršavanje jednostavnih funkcija, dok se složeni dio funkcija odnosi na sposobnost računala da vrši radnje obrade informacija. Informacije se obrađuju u procesoru koji još ima i zadatak da upravlja protokom podataka. Računalo izračunavanjem zadanog problema rezultat prikazuje na pristupačan način korisniku.

Računalo se sastoji od: matične ploče, grafičke kartice, RAM-a, zvučne kartice, napajanja i kućišta te monitora na kojem se prikazuje korisniku razumljiv izgled, tipkovnice i miša kojim korisnik upravlja. Računala se mogu još dodatno nadograditi Image result for računaloraznovrsnom opremom, po želji korisnika.

Do sada su proizvedene četiri (4) generacije računala. Zadnja, odnosno četvrta generacija je na snazi od 1970. godine.

Osobna računala:

Tehnologija izrade računala se znatno promijenila od prvog modela računala do današnjih modela računala koja mogu biti stolna ili prijenosna. Stolna računala su po svojoj karakteristici predviđena za korištenje na jednom mjestu, teška su za prenošenje s mjesta na mjesto, no međutim tu nastupaju prijenosna računala poznatija pod nazivom laptopi. Laptop ili notebook je malo prijenosno računalo koje obično teži oko 3 kilograma, što ga u današnje vrijeme čini poželjnijim u odnosu na stolno računalo zbog mogućnosti lakšeg korištenja u pokretu. Mnogi se odlučuju baš za prijenosna računala jer su lakša i prilagođavaju se korisnikovim potrebama.

Softver

Računalo poznaje samo ograničen broj jasno definiranih instrukcija koje su predstavljene binarnim sustavom brojeva. Određeni niz tih instrukcija naziva se strojni kod. Strojni kod se odvija u pozadini, nije vidljiv korisniku, korisnik koristi programske jezike koji se provode u strojni kod putem posebnih računalnih programa. Računalni program predstavlja niz instrukcija koje računalo može izvršiti. U prosjeku osobno računalo može izvršiti nekoliko milijardi naredbi po sekundi. Današnja računala su u stanju izvršavati i po nekoliko programa istovremeno. Operacijski sustav omogućava provođenje tih zadataka: zadatak operacijskog sustava je olakšati upotrebu računala, on odlučuje koji će program u zadanom trenutku biti izvršavan i na koji način.