Još od davnina čovjek ima potrebu za prebrojavanjem i računanjem. U početku, bilo je dovoljno ručno računanje “na prste”. Razvojem proizvodnje i porastom razmjene dobara, zahtjevi računanja postajali su sve složeniji, a potreba za brzinom i točnošću sve veća. Da bi si olakImage result for Povijesni razvoj računalašali računanje, ljudi su kroz povijest smišljali razna pomoćna sredstva i naprave za računanje. U početku su to bile mehaničke naprave. Razvojem tehnologije i iskorištavanjem električne struje, čovjek je izmislio strojeve koji su mogli računati bez njegove pomoći. Na tim temeljima nastala su moderna računala.

S obzirom na način obrade podataka, razvoj naprava i strojeva za računanje, možemo podijeliti na četiri razdoblja:

1. ručna obrada

2. mehanička obrada

3. elektromehanička obrada

4. elektronička obrada

Ručna obrada podatka:

Nositelj i često izvoditelj ručne obrade podataka je čovjek. Budući da je takva obrada ovisna o sposobnostima čovjeka, ona je nepouzdana, spora i ograničenog kapaciteta. Količina podataka koju čovjek može obraditi relativno je mala.

Mehanička obrada podataka:

Računanje pomoću mehaničkih pomagala i naprava u mnogome je doprinijelo učinkovitijoj obradi podataka u odnosu na ručnu obradu: brža je, pouzdanija, preciznija, a količina obrađenih podataka daleko je veća.

Elektomehanička obrada podatka:

Pronalazak električne struje značajno je utjecao na razvoj strojeva za računanje, a time i na usavršavanje obrade podataka do neslućenih razmjera. Nova elektromehanička tehnologija omogućila je po prvi puta u povijesti masovnu obradu podataka.

Elektronička obrada podatka:

U sperzi s Booleovom algebrom i binarnom aritmetikom, time su stvoreni tehnički temelji digitalnih računala. Ali elektronska je cijev imala i svoje nedostatke: bila je velika, trošila je puno struje, zagrijavala se i često se kvarila. Elektronske cijevi bile su vrlo jednostavne, točnije njihov sustav upravljanja bio je jednostavan.

Sve u svemu, možemo reći da je razvoj računala napredovao u odnosu na prva računala. Od nekadašnjih ogromnih kućišta razvila su se mnogo prihvatljivija manja kućišta koja ne zauzimaju toliko prostora u kućanstvu.