Mobilni uređaji?

Mobilni uređaji ili jednostavnije mobiteli su prijenosni komunikacijski uređaji. OsnoImage result for Mobilni uređajivni koncepti mobilnih telefona izumljeni su u Bell Labs 1947. Mobilni uređaji služe za: glasovnu komunikaciju, slanje te primanje tekstualnih (SMS) te kraćih slikovnih (MMS) poruka. U samom početku mobiteli su služili samo za obavljanje osnovnih funkcija kao što su pozivi te poruke. Danas svaki mobilni uređaju osim osnovnih funkcija dolazi i s mnoštvom drugih funkcija koje bi mogle zatrebati korisniku. Proizvođači ponudom novih i “boljih” uređaja pokušavaju pridobiti nove korisnike te zadržati stare na način da im većom ponudom karakteristika i kvalitete stvore potrebu i želju za novim uređajima. Proizvođači se trude prvi ponuditi nešto još drugi nisu zbog ostvarivanja što većeg profita.

Japanska firma NTT DoCoMo 1999. godine izdala je prvi smarthphone, koji su počeli biti popularni tek na kraju 2000-tih. 2012. godine ih je koristilo više od milijarde korisnika.

Današnji mobilni uređaji tzv. smartphone?

Pametni mobitel (engl. smartphone) danas je kombinacija osobnih asistenata i osobnog uređaja za komunikaciju na različite načine. Danas se u odnosi na prethodne načine komunikacije više koriste aplikacija za slanje te primanje tekstualnih poruka, glasnovnih ili video poziva. Najčešće korištene aplikacije za komunikaciju su Whatsapp i Viber. Mogućnosti današnjih “pametnih mobitela” se iz dana u dan s razvojem novih tehnologija razvijaju te pružaju sve veći broj usluga, iako tehnologija napreduje te ju oni slijede; također i želje i potrebe korisnika su sve veće.

Jedan od najvećih utjecaja na odabir uređaja prilikom kupovine ima i sama marka uređaja.

Najprodavanije marke uređaja su: Apple, HTC, Sony, LG, Samsung, Huawei, ZTE i Lenovo.

Mobilni virusi

Danas su razvijeni brojni virusi koji u mobitel mogu dospjeti putem tekstualnih i slikovnih poruka, internetskih programa te preko Bluetootha. Mogu prouzročiti velike štete na datotekama i dokumentima koji se nalaze na mobilnim uređajima.

Najpoznatiji od njih su: Trojan, Cabir, Commwarrior, Comwar, Duts, Skulls.