Google kažnjen

Posljednjih dana govori se o američkom tehnološkom divu Google-u koji je kažnjen ogromnom kaznom Europske komisije. Uz novčanu kaznu biti će mu nametnute i sankcije zbog stvaranja monopola.

Kazna iznosi gotovo 5 milijardi dolara zbog kršenja zakona Unije i zloupotrebljavanja dominacije na tržištu s Androidom. Google je spajao svoju tražilicu i Chromove aplikacije u operativni sustav, a blokirao proizvođače s iskrivljenom verzijom Androida.

Ova kazna obara onu od prošle godine kad je Google suočen s optužbama da je manipulirao rezultatima pretraživanja; Google odbija presudu i izgledi su da će spor potrajati godinama.

Uz Google, i Facebooku, Intelu i Microsoftu su izrečene velike novčane kazne Europske komisije.

Europska komisija istraživala je slučaj Android posljednjih par godina nakon tužbe suparnika da Google koristi i zloupotrebljava svoj tržišni položaj. U grupaciji koja je tužila Google su kompanije poput Nokije, Microsofta i Oraclea.

Proizvođačima mobilnih telefona uvjetovali su da svaki Android telefon mora imati ugrađenu Google tražilicu kao uvjet za licenciranje Googleove trgovine aplikacija (Play Store). Google je učvrstio svoj položaj tako da je platio proizvođačima i operaterima mobilnih mreža da instaliraju njegovu tražilicu na svojim uređajima. Na taj ih je način spriječio da prodaju pametne telefone s alternativnim verzijama Androida. Google je učvrstio vladajući položaj svoje tražilice, uskraćujući to pravo konkurentima na temelju tržišnog natjecanja.

Posljednjih dana govori se o američkom tehnološkom divu Google-u koji je kažnjen ogromnom kaznom EurImage result for Google kažnjenopske komisije. Uz novčanu kaznu biti će mu nametnute i sankcije zbog stvaranja monopola.

Vladajući položaj nije u suprotnosti sa zakonom Europske unije, ali zloupotreba položaja na tržištu je kažnjiva. Veliki poduzetnici imaju veliku odgovornost na tržištu i ne smiju ograničavati tržišno natjecanje na temelju konkurentnosti i inovativnosti.

Google je predvidio promjene koje donosi sve veća upotreba mobilnih telefona koji su 2000.-tih godina počela zamjenjivati računala. Korisnici su počeli sve više koristiti mobitele u poslovne i privatne svrhe. Google je to me doskočio što ga je u konačnici i koštalo!